Delta Lloyd speurt met ‘big data’ naar gestolen spullen

Bron: NOS

Verzekeraar Delta Lloyd zegt met succes big data te gebruiken om gestolen spullen van klanten terug te vinden. Met een virtuele rechercheur genaamd Sjerlok wordt online gespeurd naar gestolen auto’s, boten, sieraden en elektronica.

Dat werkt als volgt: het systeem krijgt een melding binnen, bijvoorbeeld van een gestolen auto. Vervolgens wordt zoveel mogelijk info over die auto verzameld: niet alleen het kenteken, kleur en type, maar bijvoorbeeld ook foto’s, de kleur van de bekleding, enzovoort.

Marktplaats

Dan worden sites als Marktplaats, eBay en autoverkoopsites in heel Europa doorzocht op mogelijke matches. De top-10 van die matches wordt door mensen bekeken. En vinden ze de auto, dan wordt een gespecialiseerd bedrijf ingezet om deze samen met de politie terug te krijgen.

Teruggevonden objecten gaan terug naar de eigenaar, tenzij die intussen het verzekeringsgeld heeft opgestreken. Dan is Delta Lloyd eigenaar en worden de spullen geveild.

Miljoenen bespaard

Delta Lloyd werkt nu een jaar met het systeem en heeft daardoor al voor miljoenen euro’s aan gestolen producten teruggevonden.

Het bedrijf dat Sjerlok voor Delta Lloyd ontwikkeld heeft, gaat de software vanaf nu ook aan andere verzekeraars in binnen- en buitenland aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *