Logistieke sector start groot blockchain project

Bron: Logistiek.

Een mondiale primeur voor de Nederlandse logistiek. TU Delft, ABN-AMRO, SCF-Community, Havenbedrijf Rotterdam, Royal FloraHolland, Smartport en nog 10 andere partners gaan in een grootschalig TKI Dinalog project aan de slag met Blockchain-technologie in de logistieke sector.

Logistieke sector start groot blockchain project

Tijdens het project wordt blockchain-technologie voor logistieke doeleinden gebouwd en (live) getest. Johan Pouwelse, projectleider en Associate Professor aan de TU Delft: “Dit project draait niet om het praten over mogelijkheden, we gaan het ook echt doen.” Het eindresultaat van het project draait om de oplevering van drie concrete bruikbare cases: ketenfinanciering, voorraadfinanciering en circulaire economie. TU Delft gaat aan de slag met het creëren van een open-source “core business infrastructure” dat de blockchain bruikbaar maakt voor mission-critical gebruik.

Wat is blockchain

Een blockchain is een openbaar, digitaal en decentraal grootboek. Elk knooppunt (node) in het netwerk bezit een volledige kopie van deze gezamenlijke boekhouding. Op basis van ingewikkelde wiskundige principes worden transacties geverifieerd en verwerkt. Bereiken de nodes geen consensus, dan gaat het feest niet door. Om iets te stelen zou een hacker dus op het hele netwerk tegelijk moeten inbreken, wat tot nu toe onmogelijk is gebleken.

Betere samenwerking hele keten

Martijn Siebrand, programmamanager Supply Chain Finance: “Blockchain-technologie inzetten voor de financiële routes in logistiek is wat mij betreft pas het begin. Ik zie dit als een opstapje naar een logistieke sector die over de hele keten beter samenwerkt.”

Nieuwe informatiestructuur

De totale omvang van het project is 2.2 miljoen euro. Het is een wereldwijde primeur dat er op dit niveau een concreet blockchain project wordt gestart met verschillende partijen uit de logistieke keten. In het project wordt de komende 2 jaar gewerkt aan de contouren voor een nieuwe informatie-infrastructuur gebaseerd op blockchain-technologie, waarin operationele informatie, financiële stromen en contracten bij elkaar worden gebracht.

Deelnemende partners

De zestien partners in dit consortium zijn: TU Delft, Windesheim, de SCF Community, TNO, Centric, Exact, ABN AMRO, SmartPort, Royal FloraHolland, Havenbedrijf Rotterdam, FB Basic en Cirmar, BeSCOPE Solutions, NBK, Innopay en Transfollow. Het project is complementair aan het publiek-private initiatief om een nationaal kennisinstituut Blockchain (onder de werknaam Blockchain Core Competence Center) op te zetten, geïnitieerd vanuit het Ministerie van Economische Zaken, plaats.